PELIK LEBIH BAIK ;
Read Entry PortfolioFollow
APABILA ISLAM PEGANG ANJING
Wednesday, November 7, 2012 • 4:38 PM • 2 Surat Layang


Assalamualaikum,

Harini aku nak citer pasal satu topik yang agak argh sensitif dari perspektif kaca mata masyarakat beragama Islam. BILA ISLAM PEGANG ANJING. Ok, selalu sangat keluar kat surat khabar, kat Melodi, kat blog-blog, bila ad eje artis yang pegang anjing, komfem kecoh. Kalau boleh, nak kasik jadik tajuk utama kat Surat Khabar Metro. Bende skang, pegang anjing sama sekali tak haram. Allah tak melarang kita pegang anjing dengan niat yang baik.

Contohnya, haritu kelab pencinta Haiwan ade post gambar2 aktiviti diorang memandikan anjing2 tidak bertuan. Pada aku, bende tu sesuatu yang mulia argh kan? Tapi, bila aku baca dekat ruangan komen, kebanyakan komen negatif dilemparkan memandangkan banyak gambar2 tu terdiri daripada wanita yang bertudung litup. SO? WHAT'S THE PROBLEM. Diorang pegang anjing, bukannya bertujuan nak ambik gambar kat fb, pastu buat status "kami comel bersama". Tolonglah, bukaklah sikit pemikiran kita.

Kalau pegang anjing dalam keadaan kering, takpe. Tapi kalau dah pegang dalam keadaan basah, takde maknanya berdosa. Kene Sertu je. Banyak pihak yang salah sebenarnya, bila cakap je, pasal pegang anjing/babi "weyh, kau kene samak". Samak ni sebenarnya, bila kita nak guna kulit binatang, jadikan beg Gucci, beg Crocidile, haaa., yang tulah yang kene samak. Kalau dah pegang anjing, yang tu kene Sertu.

Pegang anjing atau babi tu sebenarnya lagi mulia daripada korang pegang sesama bukan muhrim. Baggsa sangat bila, jalan2 kat Pavi sambil pegang tangan BF, "Ommmjjeeeeii, gentlemannye bf ittteeewww" pastu post gambar pegang tangan "semoga kekal hingga ke jannah". Till jannah tu untuk suami isteri je, kalau yang kapel 2 tu till jahanam namanya~ Baik ambik gambar sambil pegang anjing, pastu buat status "kami lagi mulia dari berpegangan sesama bukan  muhrim".



OLD / NEW